Een tweede hond erbij

Een tweede hond erbij, is dat eigenlijk wel zo´n goed idee?
Ik zie de vraag veel voorbij komen op facebook, mensen die zich afvragen of ze een hond erbij zullen nemen of niet. De reacties hierop zijn meestal `ja, moet je doen!´, maar wat is nou verstandig voor jouw situatie?

Een hond is een roedeldier en heeft dus behoefte aan een sociaal leven. Als gezin kunnen wij dit geven aan onze honden door sport, wandelingen, uitstapjes naar het strand of de bossen, affectie, training etc. Echter hebben honden weinig behoefte aan veel aandacht van buitenaf. Een honden vriendje waarmee je af en toe afspreekt zodat ze kunnen spelen is natuurlijk fijn (niet voor alle honden, maar je kent je hond zelf hierin het beste), maar bedenk dat je hond het liefst met jou bezig is. Een speeldate met een bekende hond is als extra voor je hond. Wanneer je erover nadenkt om een tweede hond te nemen, vraag je dan eerst goed af wat de reden hiervoor is.

Neem je een tweede hond wegens de verlatingsangst van je hond? Als speelmaatje voor je hond? Of misschien omdat je ergens gelezen hebt dat honden blijer zijn met meerdere honden in huis? Als je hierop ja kunt antwoorden, dan is het verstandig om nog even goed na te denken over wat een tweede hond mee brengt.

Om maar even een paar voorbeelden te noemen:
Je hond heeft verlatingsangst, om dit te trainen besluit je er een tweede hond bij te nemen. Echter, de kans is groot dat je nieuwe hond het angst gedrag van je hond over neemt. Angst is een onvrijwillige gedraging en kan dus niet ´even´ afgeleerd of getroost worden. Dit heeft tijd en training nodig. Wanneer je nieuwe hond dit gedrag over gaat nemen, zit je dus nog met hetzelfde probleem maar dan twee keer zo erg.

Voorbeeld twee: Je hond is af en toe erg onstuimig en om hem bezig te houden denk je aan een speelmaatje voor je hond. Je hond heeft eigenlijk behoefte aan regelmaat en training, maar in plaats daarvan komt er nog een energiebom bij. Dit maakt je training alleen maar lastiger. Zorg dus eerst dat hond nummer 1 qua training is waar je hem hebben wilt, voordat je een tweede aanschaft.Of je dus een tweede hond neemt hangt af van een aantal factoren:

1.    Wat zijn jouw verwachtingen van de honden samen?

2.    Hoe is het karakter van beide honden en, indien het een pupje betreft, is er actief op karakter gefokt bij de fokker?

3.    Wat doe je op dit moment met je huidige hond en wat zijn je plannen met de toekomstige hond?

Zelf heb ik op dit moment drie honden, alle drie teven. Ze zijn geen van alle beste vrienden, maar daar heb ik ze ook niet voor. Ze leven samen, respecteren en waarderen elkaar. Ze spelen soms en hebben ook soms mot met elkaar (Tja, wie niet..).
Maar ik heb mijn honden omdat ik met ze wil werken, wil trainen en samen wil zijn. Ik zoek ze uit op het karakter dat bij mij en onze levensstijl past. De enige verwachtingen die ik van ze heb als ik een nieuwe hond neem, is dat ze met respect met elkaar omgaan en elkaar de ruimte geven waar nodig.

Als je dus wilt dat ze beste vrienden worden, dan kan je dit enorm gaan tegenvallen. Net zoals wij onze eigen vrienden gebaseerd op interesses en karakter kiezen, doen honden dit hetzelfde.

Een tweede hond betekend echter wel dat je twee keer zoveel training zult moeten doen, beide honden hebben er namelijk behoefte aan om met de begeleider bezig te zijn en nieuwe dingen te leren. Daarnaast betekend het dus ook dat je minimaal twee keer zoveel tijd kwijt bent en minimaal twee keer de kosten hebt.
Kortom; neem geen huisdier voor je huisdier.

Genoeg over waarom niet, nu de redenen waarom je wél een tweede hond erbij kunt nemen!

Een tweede hond betekend twee keer zoveel trainen, twee keer zoveel knuffelen, twee keer zoveel beweging en extra gezelschap!

Veel mensen die meerdere honden in huis hebben, vinden het fijn om met de honden bezig te zijn, te sporten, te trainen etc. Wanneer je een tweede hond zorgvuldig uitkiest, heb je een grote kans dat beide honden het prima met elkaar kunnen vinden en samen kunnen spelen. Wanneer je hondensport beoefend met je honden, heb je natuurlijk twee keer zoveel plezier! Maar ook voor mensen die rustigere honden hebben en het fijn vinden om met de honden te wandelen en ´s avonds op de bank te knuffelen is een tweede hond een prima idee. Honden zijn nou eenmaal geweldig gezelschap.

Wanneer kun je dan het beste een hond erbij nemen?
Een hond is mentaal volwassen op ongeveer drie jarige leeftijd. Dan zijn de gedragingen enigszins gestabiliseerd. Wanneer je hond op een plek is waar je hem hebben wilt (qua gedragingen en training), dan weet je dat het juiste moment er is om op zoek te gaan naar een tweede hond. Je kunt dan extra aandacht besteden aan de training van de nieuwkomer en onderhoudende training bieden aan je eerste hond.
Omdat je eerste hond al volwassen is, kun je ook beter beoordelen welk karakter er goed bij zou passen, zodat je ze opzet voor succes.

Wil je meer artikelen of informatie van Dynamic Dogs lezen?

Lid worden van onze Facebook groep?

Wil je lid worden van onze Facebook groep waar wij allerlei gratis tips & tricks in weggeven?