Ontmoet je trainer

Over mij en mijn visie

Ik ben Nienke de Faber, de eigenaar en trainer van Dynamic Dogs Academy.  

Zelf heb ik 3 prachtige border collies, waar ik iedere dag mee bezig ben. 

De belangrijkste termen in hondentraining zijn voor mij samenwerking en connectie. Met deze twee, kun je een band opbouwen met je hond waarin je elkaar leert begrijpen en samen leert communiceren. Dit is dus ook de basis voor al onze cursussen en trainingen.

Hoe is het begonnen?

Mijn hele leven heb ik al een enorme liefde voor honden. Als klein meisje ging ik graag wandelen met de honden uit de buurt en vond ik het heerlijk om met honden (op hun manier) te spelen. Zelf kreeg ik in 2008 mijn eerste hond, een border collie uit een echte werklijn – Kiara. Vanaf dat moment was mijn interesse volledig gewekt en wist ik dat ik hierin verder wilde. Al snel merkte ik en de mensen uit mijn omgeving dat de communicatie met haar vanzelfsprekend ging en ik enorm genoot van de training met haar. Ze ging dan ook overal mee naartoe; op restaurant, naar visite, op vakantie, mee naar school. Alles deed ik samen met haar, mits zij dit duidelijk ook leuk vond. 

Na verschillende trainingen zelf te volgen met Kiara, vond ik de methodes die toegepast werden niets voor ons. Er werd voornamelijk veel gehamerd op oefeningen, ze moest kunnen zitten, liggen, hier komen en blijven op commando. Anderen moesten aan haar kunnen zitten én ze moest dit zonder een kik te geven toelaten. Alleen dan kregen we een diploma. Kiara deed alles perfect bij mij. Thuis gingen de oefeningen probleemloos en deed ze (op haar puberstreken na 😉) alles perfect. Al snel zijn we dus met deze puppy cursussen gestopt en zijn we zelf samen als team verdergegaan.

Het duurde niet lang voor ik wist dat ik anderen dezelfde geweldige band met hun honden wilde geven. Om deze reden ben ik met meerdere hondenscholen mee gaan lopen. Allen hadden ze hun eigen methodes, van afleiden met koekjes tot een prikband aan doen bij een jonge pup (hier was ik overigens zo weg). Maar wat mij voornamelijk opviel, was dat er erg weinig aandacht besteed werd aan de individuele hond-mens teams. Iedere les had een rode draad die gevolgd werd, maar met soms wel 10 honden op het veld, had geen van de trainers echt tijd om vragen te beantwoorden. Deze mensen werden dus vaak weer met hun problemen naar huis gestuurd met het advies ‘blijven oefenen’.

In deze periode volgde ik mijn opleiding paraveterinair. Omdat mijn interesse naar de medische kant net zo groot was als de training van honden, ben ik deeltijds ook de opleiding hondentraining gaan volgen. Nadat ik deze had afgerond wist ik precies wat ik wilde doen: hondentraining waarbij de individuele teams centraal staan!

En toen kwam het eindelijk: Mijn eigen hondenschool!

In 2011 was het eindelijk zover. Ik begon mijn eigen (kleinschalige) hondenschool naast mijn werk als paraveterinair. Omdat ik wist dat ik het anders ging aanpakken, ben ik mij volledig gaan richten op individuele training aan huis. In eerste instantie waren dit vooral de puppycursussen waarbij we, behalve af en toe wat simpele oefeningen deden, voornamelijk tijd besteden aan de vragen en de benodigde informatie. Deze pups konden dus misschien niet op 10 weken leeftijd perfect zitten en blijven als er een kat voorbij kwam lopen, maar ze wisten wel wat de regels in huis waren, waar de grenzen lagen, wat het ritme van de dag was en wie ze altijd konden vertrouwen.

En wat bleek? Hier was enorm veel vraag naar! In 2013 ben ik begonnen met het aanbieden van onlinetrainingen en begeleiding, zodat ik ook mensen en hun honden kon helpen die verder weg woonden. Het kostte behoorlijk wat tijd en moeite om dit goed van de grond te krijgen, maar uiteindelijk bleek ook hier veel interesse in te zijn. 

Kiara heeft al deze tijd aan mijn zij gestaan. Zo ging ze regelmatig mee naar de trainingen, deed ze oefeningen voor in workshops en heeft ze mij zo ontzettend veel geleerd. Zonder haar, had dit nooit mogelijk geweest.

20160312_132814
bianca-ackermann-4_5ao9QNI38-unsplash

Specifieke problemen

De meeste mensen kenden mij in de buurt als ‘zij met die opgevoede border collie’. Regelmatig kreeg ik de vraag wat ik nou anders deed, hoe ik het voor elkaar kreeg dat zo’n actief en druk ras mee kon in mijn dagelijkse leven. Natuurlijk had ik al vaak stil gestaan bij de ras-specifieke problemen van een border collie, denk aan schaduwjagen, sloopgedrag, ongewenst drijven, angst voor harde geluiden en hun enorme gevoeligheid. Maar Kiara had deze problemen, behalve angst voor vuurwerk, helemaal niet. Dit wekte ook mijn interesse en om deze reden ben ik mij hier flink in gaan inlezen. Verschillende wetenschappelijk studies en behandelplannen kwamen voorbij, ieder beschikbaar boek uit de bibliotheek werd gelezen en ook heb ik meerdere malen contact opgenomen met gedrags-dierenartsen. 

Dat was dan ook het moment waarop mijn interesse voor de border collie nóg meer toenam. Ik heb meegelopen met schaapherders, met collega’s die verschillende sporten met hun border collies beoefende en zelfs met een gedrags-dierenarts die honden met angsten behandelden. Na zelf een cursus geluidsovergevoeligheid te hebben gevolgd in 2015 wilde ik hier uiteraard in verder. 

Toen bleek dat ik veel mensen en hun honden kon helpen met dit specifieke probleem en er maar weinig trainers in Nederland waren die hierin gespecialiseerd waren, ben ik mij hier volledig op gaan focussen. Ik heb mijn eigen studie hierin opgezet wat uiteindelijk geresulteerd heeft in de eerste volledige onlinecursus geluidsovergevoeligheid in Europa!

Nadat ik de smaak te pakken had, ben ik mij ook gaan inlezen in problemen zoals obsessies (OCD bij honden) en andere angsten (zoals verlatingsangst).

Volledig gestort op mijn hobby

Na jaren als paraveterinair gewerkt te hebben in een paar verschillende klinieken (waaronder 3 jaar op de spoedafdeling), wilde ik mij volledig gaan richten op hondentraining. Ondanks dat mijn liefde voor de diergeneeskunde nog steeds erg groot is (en ik hier nog steeds nascholingen van volg), wist ik dat ik mijn hart moest volgen. In 2017 ben in naar Denemarken verhuisd samen met mijn vriend. Ons doel was een fijn huis, met een flinke tuin voor een agility parcours, zodat ik van mijn grootste hobby mijn werk kon maken. En dat gebeurde! 

Kort na onze verhuis kwam Azula in ons leven. Uiteraard ook een border collie pupje uit een echte werklijn. Met haar ging echter niet alles direct van een leien dakje. Ze was erg gevoelig voor alles en bleef het liefste thuis is een rustige omgeving. Door haar ben ik mij over de maanden meer gaan verdiepen in hoog sensitieve honden en hoe je hier het beste mee om kan gaan. En wat gaf mij dat een nieuw inzicht zeg! Ik ben dingen anders gaan aanpakken met haar, waardoor onze band zoveel sterker is geworden. Ik weet nu precies wat haar triggers zijn, hoe ik haar hierin kan begeleiden en wat wij samen kunnen doen om de obstakels te overwinnen. 

Hoe meer ik leerde over de hoog sensitieve hond, hoe meer ik mij realiseerde dat veel meer honden enorm verkeerd begrepen werden. Het is geen probleemgedrag, dominantie of het niet willen, maar ze begrijpen het niet, zijn te snel overprikkeld en kunnen het daarom niet. Voor mij was dit een echte eyeopener én een reden om mij ook hier extra op te focussen in mijn trainingen.

In 2019 kwam ook Nayla in ons leven. Een blue merle border collie met een enorm hart voor agility en dogdance.

In januari 2022 zijn wij terug verhuisd naar Nederland, waar we de komende jaren ook weer fysieke consulten en trainingen zullen gaan geven!

cynthia-smith-vDs0MCYkfQ4-unsplash
wade-austin-ellis-FtuJIuBbUhI-unsplash

Naast de hond, staat ook een mens!

Zeker tijdens de online cursussen en begeleidingen, ben ik vrij weinig bezig met de hond, maar des te meer met de mens die naast de hond staat. Net zoals bij honden, werkt bij mensen een positieve en open instelling het beste. We kunnen nog zoveel tijd steken in het trainen van honden, maar het moet vooral voor de begeleider (de mens) duidelijk zijn wat er verwacht wordt en hoe de trainingsprincipes bij honden werken. Om deze reden heb ik ook een (korte) cursus humane psychologie gevolgd. Ik wilde begrijpen waarom mensen bepaalde handelingen verrichten, hoe hun gedachtegang is en wat ik kan doen om mijn boodschap zo duidelijk mogelijk over te brengen.

Ook de mens krijgt bij mij dus een positieve aanpak en feedback!

Ik onderscheid mij door iedere hond en mens combinatie te zien als individueel. Geen één hond, mens of situatie is hetzelfde. Door alleen een probleem op te lossen, doe je de hond te kort. Ieder probleem komt met een onderliggende oorzaak. Dit kan frustratie, onzekerheid, stress, opwinding, hormonen etc zijn. Om een goed trainingsplan op te kunnen stellen, is het enorm belangrijk dat de onderliggende emotie (en dus de oorzaak!) van het gedrag niet vergeten wordt.  Daarnaast coach ik de mens. Uiteindelijk is het belangrijk dat zij een team vormen met de hond en vol zelfvertrouwen zelf met de hond aan de slag kunnen. 

Ik wil je graag helpen om dit geweldige doel te kunnen bereiken!

Mijn opleidingen, cursussen en workshops:

Wil je graag met mij aan de slag?

Kijk dan eens naar ons aanbod aan cursussen of neem contact met mij op!

Lid worden van onze Facebook groep?

Wil je lid worden van onze Facebook groep waar wij allerlei gratis tips & tricks in weggeven?