Correcties; ja of nee?

Een correctie, wat is dat eigenlijk?

Je hoort en leest het overal: het woord corrigeren. Sommige mensen roepen het met alles, terwijl anderen er juist fel op tegen zijn.
Maar wat is corrigeren nu eigenlijk, en begrijpen onze honden dit wel?

Corrigeren is het omzetten van ongewenst gedrag in gewenst gedrag.
Stel: je pup ligt lekker aan je houten tafelpoot te knabbelen. Uiteraard wil je dit gedrag niet (=ongewenst), maar wil je dat je pup op een botje of speeltje knabbelt (=gewenst).
Door je hond een botje of speeltje aan te bieden en het gewenste gedrag te belonen, zal hij leren wat er van hem verwacht wordt. Je hebt het ongewenste gedrag “gecorrigeerd” door het gewenste gedrag toe te voegen.
Later in de training kun je je hond dus een prima “nee” of “leave it” commando aanleren. Wanneer je pup weer richting je tafelpoot loopt, zeg je “nee” en bied je direct het speeltje/botje aan waar je hond wél op mag knabbelen.
Door dit regelmatig te herhalen, conditioneer je je hond dat “nee” betekend dat hij iets anders moet zoeken om te doen.

Een ander voorbeeld: je pup springt tegen je op. Je beslist voor jouw situatie dat dit niet handig is en dus wil je dit je pup afleren. Het gewenste gedrag is zitten – zodat je je pup zelf op een rustige manier kunt benaderen en aaien.
Om dit te bereiken, wil je weer eerst je hond aanleren om te gaan zitten op commando. Wanneer de hond naar je toe komt, geef je dit commando en beloon je wanneer hij ook daadwerkelijk gaat zitten (honden springen vaak op naar onze handen en gezicht, houd je handen dus op oog hoogte van je hond terwijl je in training bent). Je hond zal leren dat iedere keer als hij naar je toe komt, hij moet gaan zitten.

Maar hoe zit dat dan met de “je moet het maar negeren” of “gewoon laten merken dat JIJ de baas bent” theorieën?
Er zijn genoeg wetenschappelijke onderzoeken en studies waaruit blijkt dat dit erg achterhaald is. Het negeren van ongewenst gedrag, zal zich uiten in het blijven vertonen van ongewenst gedrag.
Wanneer je hond opspringt, en jij draait je om met je armen over elkaar – dan zal de hond of tegen je rug opspringen, of zich snel verplaatsen naar de andere kant. Natuurlijk kun je je dan weer omdraaien, en weer, en nóg een keer.. Of soms zelfs een knietje in zijn borstkas duwen..(wat niet ten goede zal komen aan jullie band). Maar is het dan niet veel makkelijker om je hond aan te leren wat je van hem verwacht, in plaats van het hem zelf uit te laten zoeken of een pijn prikkel toe te voegen en hopen dat hij het een keer begrijpt?

Als ik bij een nieuwe baan begin, ben ik ook blij met de uitleg en hulp die ik krijg en dat ze het mij niet zelf laten uitzoeken. Als ik een fout maak, omdat niemand mij het heeft uitgelegd, en ik vervolgens een tik op m’n neus krijg, kan ik je verzekeren dat mijn vertrouwen en respect in deze persoon als sneeuw voor de zon verdwijnt.

Corrigeren kan dus ook gewoon op een normale, vriendelijke manier en bestaat echt niet uit het in de zij porren, een slipketting, nee roepen terwijl je hond dit nooit geleerd heeft, een tik of knietje geven etc. Deze technieken worden veelal toegepast door trainers die een Quick Fix willen garanderen, iets wat helemaal niet bestaat in de algehele betekenis van training.

Onthoud dat je zelf verantwoordelijk bent voor de training en het aanleren van het gewenste gedrag van je hond! Leer je hond wat WEL mag, voordat je werkt aan wat NIET mag.

Kom je er zelf niet helemaal aan uit? Wil je graag wat begeleiding met je trekkende hond? Bekijk dan zeker eens de mogelijkheden voor online gedragsbegeleiding! 

Wil je meer artikelen of informatie van Dynamic Dogs lezen?

Lid worden van onze Facebook groep?

Wil je lid worden van onze Facebook groep waar wij allerlei gratis tips & tricks in weggeven?